Malatya, Elazığ, Erzincan, Kars – Iğdır Bölgesi, Mersin, Muş, Hatay ile Ege ve Marmara Bölgesi en çok üretimin yapıldığı yerlerdir. Kayısının; Şekerpare, Şam, Tokaloğlu, İmrahor, Muhittinbey, Hacıkız, Hasanbey, Darende gibi çeşitleri bulunmaktadır. A, B, C ve P vitaminleri içermekle birlikte kuru ve yaş olarak tüketilen Kalp sağlığını koruyan kayısı nın, kompostosu ve reçeli de yapılmaktadır.
****
****
Kalp sağlığını koruyan kayısı kan oluşumunda önemli bir rol oynayan demir açısından zengin bir kaynaktır. Böylece kan akışını ve enerji seviyesini arttırır. Demir eksikliği anemi hastalığına neden olabilir. Kayısı bünyenin demir ihtiyacını karşılayabilir ayrıca bakır açısından da zengin sayılan bir üründür. Bu özelliklerinden dolayı kayısının uzun süreli tüketimi bünyede demir eksikliğini giderir, anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır, kanın akış hızını arttırır, vücut sıcaklığını arttırır ve özellikle hemoglobin üretimine yardımcı olur. Günde sabahları aç karınla 3-4 tane kurutulmuş kayısı tüketimi anemi hastalığına yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
—
—
Özel Önlemler & Uyarılar: Hamilelik ve emzirme Kalp sağlığını koruyan kayısı çekirdeği hamile ve emzirme döneminde olan anne ve anne adayları için GÜVENSİZDİR. Tüketilmesi önerilmez.
İndeks: kayısı, amigdalin, A vitamini, B vitamini, C vitamini, P vitamini, Gülgiller, Demir, saç, cilt, Elektrolit, Gebelik, Ateş, Astım, Göz, kilo verme, Anemi,****