Kırmızı Pancar Mide Ekşimesini ve Ağrısını Gideriyor.

Mide veya karın ağrısı, karnın üst kısmında veya bazen da sırt bölgesinde ya da omuzlar arasında hissedilir. Bu ağrılar vucudumuzda bir takım hastalıkların belirtileridir. Gastrit, safra hastalıkları, kolit, sinirsel hazımsızlıklar, mide ülseri veya mide kanserinde yukarda gibi tarif edilen şekilde ağrılar görülür. Göğüs kemiğinin arka tarafında hissedilen yanma ile bu hastalıklar kendini gösterir. Bunun nedeni midede fazla miktarda asit bulunmasıdır. Kırmızı Pancar  Mide Ekşimesini ve Mide ağrısını giderir.

Midede geğirmek Çoğunlukla sinirli kimselerde görülür. Bunlar yemeklerde haddinden fazla hava yutarlar. İnsanın geğirmesi mide veya safra kesesi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Bu nedenle sağlığımız için esas nedeni tespit etmek gerekir. Gıda zehirlenmeleri çoğunlukla bayatlamış ve bozuk yiyecekler veya bayat balık yedikten sonra görülür.  Belirtileri hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Ayrıca kaslarında ağrı ve krampları, baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve bulanık gördüğünden şikayet eder.

****



****
Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında da ishal görülür. Bunun tedavisi için yapılacak ilk iş, hastayı kusturmaktır. Duruma göre gerekiyorsa sunni solunum da yapılır. Vakit kaybetmeden hastaneye veya en yakın doktora götürülür.  Hava yutma Tıp dilinde aerofaji diye bilinen bu hastalıktır. Bu genellikle asabi mizaçlı kimselerde görülür. Bunlar yemek sırasında farkına varmadan fazlaca hava yutarlar. Böylece hava yutma mide ve bağırsak gazlarının oluşmasına yardımcı olur. Genellikle hıçkırık Solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar. Hıçkırık Tıp dilinde singultus denir. Nedenleri çok çeşitlidir. İnsanda basit hıçkırıklar çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. Hıçkırık nedenlerinde Bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir. 3 saatten fazla süren hıçkırıklarda sağlık kuruluşuna ve doktora kontrol olmak gerekir.

***



***
İlk önce 50gr. kırmızı pancar, 150gr. havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75gr. kırmızı pancar, 125 gr. havuç suyu, sonra 100gr. kırmızı pancar, 100gr. havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, su ile karıştırılarak içilir

Kırmızı Pancar (beta vulgaris) Ispanakgiller (chenopodiaceae) ailesindendir.  Kırmızı Pancar’ın Anavatanı Akdeniz Bölgesi olup, çok eski zamanlardan bu yana insanlar besin maddesi olarak kullanılıyor. Arkeologlar Mısır mezar taşlarındaki bazı bitki resimlerinin Kırmızı Pancar’ın olduğunu ileri sürerler. Kırmızı Pancar’ın toprak içindeki yumruları kırmızı renkte olup, şeker pancarından daha küçük olmasıdır. Kırmızı Pancar’ın ince köklü iki yıllık otsu bir bitkidir. Kırmızı Pancar’ın yaprakları da şeker pancarına göre daha kırmızıdır.  Ege Bölgesi’nde halk arasında kırmızı pancar “çükündür” olarak da bilinir. Ülkemizde hemen her bölgede Kırmızı Pancar’ın yetişir. Kırmızı Pancar’ın tohumları bahar başında yaz sonuna kadar ekilebiliyor. Erkenci denen çeşitlerinde Ekim’den itibaren ortalama 4 veya 5 ayda, diğer türlerde ise 6 ayda hasat edilebilir. Birinci yıl Kırmızı Pancar’ın üzerinde rozet şeklinde yer alan yapraklar gelişiyor. İkinci yıl üzerindeki Kırmızı Pancar’ın da yapraklar, çiçekler, meyveler, tohumları taşıyan sürgün yetişiyor. Kırmızı Pancar’ın olgunlaştığını, en dıştaki yaprağın sararmasından ve türüne göre gereken iriliğe ulaşmasından anlamak mümkün. Kırmızı Pancar’ın bol yapraklı olan ve ıspanak gibi değerlendirilen bu sebze gelişmiş kök yapısı sayesinde kuraklığa karşı da çok dayanaklıdır.  Ancak ana kazık kök zarar görürse, hafif susuzluğa bile dayanamıyor yani bir o kadar da narin!

##*



##*

Kabuğunun ya da etinin rengi koyu kırmızı ya da morumsu kırmızıdır. Organik maddece zengin, derin ve killi topraklarda iyi gelişim gösterir. Çok asitli topraklardan hoşlanmaz. Çimlenmenin başarılı olması için tohumun toprakla temas etmesi gerekir. Tuza dayanıklıdır. Topraktaki bor miktarının düşük olmaması gerekir.  Aksi takdirde büyüme yavaşlar ve yumruda lekeler oluşur. Kırmızı pancar alırken düzgün yuvarlak hatlı, kırmızı-mor renkli, lekesiz ve olgun olanı tercih etmek gerekiyor. Kırmızı Pancar’ı Vitamin ve mineral zenginidir.  Kırmızı Pancar’ı A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.

Dikkat şeker hastası olanlara zararlı!
Kırmızı Pancarın olumlu etkisinin yanında şeker pancarının sakıncalı olduğu durumlar da var! Şeker hastalığına karşı koruyor ancak şeker hastası olanlara içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı zararlıdır. Şeker hastaları doktoruna danışmadan, kırmızı pancarı tüketmemeli !. Yüksek tansiyonu olanlar insanlar kırmızı pancarı az miktarda tüketmelidir. Doktorunuza danışmadan besin takviyesinde bulunmayın.

Kaydet

***



***

Kırmızı pancar suyu Kan yapıyor. Kırmızı pancar suyu karaciğere de faydalı oluyor. Yapraklarını da taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz. Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydaları ve yararlarını arttırıyor. Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir. Kırmızı pancar suyunu içerken 30-50gr’dan başlayarak 400 grama kadar çıkmak mümkündür.

Bir yanıt yazın