Mide Tembelliğinde çocuklarda ergenlerde ve erişkinlerde anoreksiya nervosa ve bulimya nervosa da sıklıkla görülür. İlaçların bir kısmı da mide bağırsak sisteminin hareketliliğini olumsuz etkileyerek azaltabilirler. Çocuklarda Mide Tembelliği Sebepleri incelendiğinde Mide tembelliğinin nedenleri erişkinlerde nispeten tanımlanabilse de çocuklarda bu konuda bilgiler sınırlıdır. Mide Tembelliğinde çocuklarda en önemli neden viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyonların bir kısmı çoğukez ailenin fark etmediği çok da belirgin olmayan belirtilerle seyreden viral enfeksiyonlardır. Mide Tembelliğinde çocuklarda bir akut enfeksiyon sonrasında gelişen oto immün bir cevap olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle de Mide Tembelliğinde çocuklarda tanımlanmaları zordur.
****
****
Zamanımız da adı sıklıkla geçen reflü hastalığında da mide boşalması gecikmiştir. Mide Tembelliğinde erişkinlerde en önemli nedeni ise şeker hastalığıdır. Mide Tembelliğinde çocuklarda ise şeker hastalığı nedeni çocuklarda en nadir görülen nedendir. Çocujkarda pek çok durumda da neden bulunamaz ve araştırmalar da sonuçsuz kalır, buna nedeni bilinmeyen mide tembelliği (idiopatik gastroparez)” adı verilir. Bu rahatsızlığın genellikle üçte birinden fazlasını Nedeni bilinmeyen mide tembelliği oluşturur. Mide tembelliği tedavisinde zamanlama, kronik yani uzun süreli olabileceği gibi geçici ve kısa olabilir. Sıklıkla anormal yemek yeme davranışları görülür.
Mide tembelliği (gastroparez ) , midenin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesine mide tembelliği bir başka ifadeyle mide zafiyeti denir. Nedeni, midede asit fazlalığı, mide kaslarının zayıflamış olması veya midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır. Mide Tembelliğinden oluşan mide hazımsızlığı Sindirimin normal olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına tıp dilinde ise dispepsi denir. Mide tembelliği (gastroparez) Türkçe kelime karşılığı olmayan hastalığı ifade edebilecek diğer isimlendirme mide boşalmasında gecikme veya alışıla geldiği üzere, söylediğimiz “mide tembelliği”dir. Bu hastalıkta yediklerimizin mide içeriğinin boşalması normalden çok uzun sürer.
—
—
Normal olarak midemiz besinleri gerekli işlemlerden geçirdikten sonra kıvama getirerek ince bağırsaklara iöndermekle görevlidir. Bu amaçla, midemiz belirli özelliklerle kasılır ve içerdiği besinleri öğüterek ince bağırsaklara iletmek üzere hazırlar. Vucudumuz da Vagus siniri bu işlevden sorumlu olan sinirdir. Bu sinirle ilgili bir sorun söz konusu olduğunda mide yeterli kasılamaz. Sonucunda besinleri ince bağırsaklara taşıyamaz. Böylece mide gibi ince bağırsaklar da normal işlevlerini yerine getiremez. Yediğimiz besinler çok yavaş olarak sindirilir. Daha sonraki mide bağırsak kısımlarına gecikmeli olarak gönderilir. Bazende zaman zaman belirli aşamalarda hareketlilik durgunluk noktasına gelebilir. Erişkinlerde de görülen vucudumuzdaki bu durum, çocuklardan biraz farklı olmak üzere sık görülür. Diyabet en önemlisidir. Çocuklarda ise genellikle bu durum hastalık olarak tanımlanamaz.
Yemeklerde katı beslenme, içinde liften zengin bsinlerin tüketilmesi, çiğ meyvelerin ve sebzelerin yenilmesi, gazlı ve yağlı içecekler Mide Tembelliğinde belirtileri daha belirgin hale getirir. Çocuktan çocuğa farklılık göstererek, Mide Tembelliğinde belirtiler hafif veya ağır olabilir. Belirtiler geniş bir dağılım içinde yaşandığı için genellikle Mide Tembelliğinde doktorlar tarafından tanı konmasında da güçlükler yaşanır. Mide Tembelliğinde sonucu olarak besinler midede uzun zaman beklerse içerdikleri bakteriler çoğalır ve besinlerin çürümesine neden olur. Bunun sonucu açığa çıkan gaz, insanlarda ağız ve nefes kokusuna yol açar.
Ayrıca midede “bezoar” adı verilen hazmedilmemiş besin kitlesi oluşumu nadir de olsa görülebilir. Çocuklarda midede “bezoar” adı verilen hazmedilmemiş besin kitlesi sık görülmez. Hazmedilmemiş besin kitlesi çocuklarda bulantı, kusma, midede şişlik ve tıkanmaya neden olabilir. Sonuç olarak bu durum pasaja engel olursa belirtiler yoğunlaşır. Mide Tembelliğinde çocuklarda en önemli komplikasyon büyüme geriliğine yol açması ve yemek yeme ekseninde anne çocuk ilişkisini bozmasıdır. Mide Tembelliğinde çocuklarda erişkinlerde diyabetik hastalarda kan şekeri düzeyleri değişkenlik gösterir. Bununla birlikte mide içeriği ince bağırsaklara geçtikten sonra emileceği için kan şekerini ayarlamak kolay olmaz. Hastanın yaşına bağlı olarak ve belirtilerin şiddetine göre uzman hekim gerekli çalışmaları yaparak tanıyı kesinleştirme ve tedaviye başlamalıdır. Mide Tembelliğinde tanı için yapılacak tetkikler, tedavi seçenekleri ve diyetin özelliklerine bu konuda uzman hekim karar vermelidir. Mide Tembelliğinde genellikle yağlı ve lifli besinlerden uzak durulmalıdır. Mide Tembelliğinde Portakal ve brokoli sindirilemeyen lif içerdikleri için tercih edilmemelidir. Kırmızı Pancar suyu ilk tedavi için şeker hastası değilseniz doktorunuzun tavsiyesi ile mide tembelliğinde faydalıdır.
***
***