Borik Asit Göz Nezlesine Faydalıdır

Kızarıklık, kuruluk, yanma hissi ve göz akıntısı gibi göz problemlerine iyi gelen borik asit, anti-bakteriyel ve anti-mantar özeliklere sahiptir. Ayrıca borik asit göz kaşıntısını dindirmekte ve gözleri dezenfekte etmektedir.

Temiz bir bardak kaynamış su içerisine 1 çay kaşığı borik asit ekleyiniz.
Bu karışımı göz banyosu veya pamukla göze uygulamak şeklinde kullanınız.
Daha sonra ılık su ile yıkayınız ve bu işlemi günde 2-3 kere tekrarlayınız.
Borik Asit kullanımı  genellikle böcek ilacı, koku giderici ve antiseptiklerde kullanılan suda çözünen, tatsız, kokusuz, havada kararlı ve beyaz kristaller şeklinde inorganik bir maddedir. Borik Asit erime noktası 169 santigrat derece, erime noktası 360 santigrat derece ve molekül ağrılığı 61.83’dür. Borik asidin özelliğinde  soğuk suda çözünürlüğü sıcak sudakinden azdır.

****



****

Suyun haricinde  Gliserin ve alkolde çözünür. Genel olarak 175 santigrat dereceye kadar ısıtılırsa su kaybederek metaborik şeklini alır. 175 santigrat dereceden biraz daha fazla ısıtıldığında tetraborik asit, daha çok ısıtıldığında ise camsı bor trioksit halini alır. Borik asit, sodyum peroksit ile reaksiyona girerse beyazlatıcı olarak kullanılan perokseborat elde edilir. Borik asit mineraller halinde bulunabilir fakat daha çok çözeltiler de bulunur. Ayrıyetten buhar püskürten volkanların yakınlarında da bulunur. Borik asit, laboratuvarlarda, bor halojenürlerin hidrolizinden elde edilir. Ticari amaçlı borik asit, boraks çözeltisine klorür ya da sülfürik asit ilavesiyle elde edilir. Ticari amaçlı borik asit %99.9 safkanlıktadır.  Kolemanitten Borik Asit Üretimi, Borik asit Türkiye’de, kolemanitten üretilmektedir.



Üretimi, Kolemanitin sülfürik asit ile reaksiyona sokulmasından oluşmaktadır. Üretimde kolemanitin boyutu 0,2 mm şeklinde, değirmenlerde öğütülür. Öğütülmüş olan kolemanit, sülfürik asitle reaksiyona sokularak çözeltiye alınır. Bu reaksiyon 80-100 santigrat derecede gerçekleşir. Çözeltiye alındıktan sonraki aşamaları;

Filtrasyon; Kolemanit asit ile çözeltiye alındıktan sonra, kimyasal reaksiyon nedeniyle jips çamuru oluşmaktadır. Bu jips çamurunun ortamdan uzaklaştırmak için çözelti basınçlı filtrelerden süzülür. Bu sebeple iki aşamalı süzme yapılır. İlk aşamada tüm çözelti 15-20 dakika süzülür. İkinci aşamada ise basınçlı filtrede 3 saat kadar süzülür. İşlem sonunda oluşan madde havuza gönderilir. Kristalizasyon, Filtrasyondan sonra oluşan kolemanit çözeltisi, sabit bir debi ile kristalizatöre beslenir ve kristalizatöre gelen çözelti özel spreyler ile püskürtülerek, kristalizatöre yayılır. Bu şekilde, oluşan kristallerin genişliği arttırılarak, işlemin daha verimli ilerlemesi sağlanmış olur. Kristal boyutlarının etkilendiği etkenler; Beslenen çözeltinin hacmi, beslenme hızı çözelti içindeki katılar.  Santrifüj, Çözelti kristalizatöre 80-90 santigrat derece sıcaklıktan girdikten sonra 40-45 santigrat derece sıcaklıkta çıkarak santrifüje beslenir. Santrifüjde ise, çözelti kristallerinden ayrılır.
Kurutma, Santrifüjden çıkan kristaller nemlidir.

Bu yüzden akışkan yataklı kurutucularla kurutulur. Bu tarz kurutucular da, dışarıdan alınan hava, belli bir sıcaklığa gelinceye kadar ısıtıldıktan sonra, kurutucu için yerleştirilmiş olan malzemeye alttan verilir. Borik Asit Kullanım Alanları, Borik asidin en önemli kullanımı boron ve boraks bileşikleri gibi tuzların eldesidir. Yanmaz kumaşlarda, ısıya dayanıklı camlarda, deri üretiminde, elektroliz banyolarında, çelik sertleştiride ve porselen parlatma da kullanılır.

Aktiviral ve antiseptik etikisi vardır. Sulu çözeltileri göz damlalarında, gargaralar da, kozmetiklerde ve cilt losyonlarında kullanılır. Borik asit ve tuzları, birçok ticari böcek öldürücü ve ahşap  koruyucuların bileşenlerindendir. Kozmetik ve ilaçlarda borik asit pH tamponu, emülsifiye edici ve orta derecede antiseptik olarak kullanılır. Merhemler, banyo tuzları, şampuanlar ve kremlerde kullanılır.
***



***
Seramik sanayisinde, seramiklerin yüzeylerinin kaplama malzemelerinin akışkanlıklarını arttırmada, yoğunluklarını ve doygunlaşma ısılarını düşürmede kullanılır. Selülozik maddelerin ateşe dayanıklılığını arttırır.

Gübrelerde kullanılan ortoborat yapımında ya da istenmeyen otların temizlenmesi amacıyla tarım ilacı yapımında kullanılır. Nikel kaplamada elektrolit olarak kullanılır. Ahşap malzemelerin korunmasında kullanılır. Kauçuk, kereste, deri, nişasta ürünlerinde koruyucu olarak kullanılır. Borik asit aynı zamanda borasis asit olarak bilinir. Ortoborik asit ya da acidyum boryum genellikle antiseptik, böcek ilacı ve koku gidericilerde kullanılan beyaz kristal renkli, suda çözünen bir inorganik asittir.Formül: H3BO3
Yoğunluk: 1,44 g/cm³
Molar kütle: 61,83 g/mol
Erime noktası: 170,9 °C
Kaynama noktası: 300 °C
İçinde çözündüğü madde: Su
IUPAC numarası: Trihydrooxidoboron, Boric acid

İnsanda göz nezlesi nedeniyle yaşanan kaşıntının ve şişkinliğin giderilmesine yardımcı olmaktadır (özellikle de alerjik göz nezlesinde). Ilık kompres ise, gözleri yatıştırmak için ve İnsanlarda göz nezlesi faydalıdır. Gözde Kaşıntı, Kızarıklık ve Göz Nezlesine Soğuk kompres genellikle yararlıdır.  Bu kompres işlemleri aynı zamanda, gözlerdeki çapaklanmayı ve kirpiklerdeki kurumayı da önlemektedir. Bununla temiz bir parça bezi soğuk veya ılık su içine daldırın ve gözlerinizin üzerine koyunuz. Böylece bu şekilde 5-10 dakika bekleyiniz ve bu işlemi günde 3-4 defa yapınız.

Özellikle de sadece bir gözde enfeksiyon varsa, aynı bez parçasını her iki göze de uygulamayın. Vucudunuzda ağrı, burkulma, arpacık, stres, huzursuzluk, ya da kas krampları sebep ne olursa olsun, basit bir sıcak kompres ağrınızı azaltacaktır. Şimdi evde sıcak kompres yapmanın bir kaç etkili yolunu söyleyeceğiz.  Kompres için kullandığınız suya bir kaç damla esansiyel yağ ekleyin. Böylece şişlikten gelen ağrıyı rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Gözleriniz veya hassas bölgeleriniz söz konusu olduğunda sıcaklık konusunda ekstra dikkatli olmalısınız. Yanıklara sebebiyet vermemek için uzun süre aynı bölgeye uygulamamaya dikkat edin. Sıcak kompres dahil her türlü ev reçetesini uygulamak için öncelikle doktorunuza danışın.Güller açılır açılmaz toplanan taze gül yaprakları cam kavanoza 1 litre suyun içine  konur. Ağzını kapatıp güneş görecek şekilde 7 gün bekletilir.

İnsanların ağızında oluşabilecek yaralara karşı her zaman kullanıma hazır halde bekletilir. Saf, doğal gül suyu ile göz banyosu yapılırsa kaşıntı, kızarıklık ve göz nezlesine iyileştirir. Hazırlanan gül suyunu en etkisini ilk kullanım anından itibaren göstermeye başlar. Bu olaya göz nezlesi ya da diğer adıyla konjonktivit adı verilmektedir.

insanlarda göz nezlesi göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz yüzeyinin bir kısmını örten konjonktiva adlı ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. insanlarda göz nezlesi viral (virüs yoluyla) ya da bakteriyel bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabilir. Ayrıca havadaki polen ve duman, yüzme havuzlarındaki klor ve kozmetiklerin bileşenleri ya da gözle temas eden tahriş edici diğer maddelerden dolayı göz nezlesi oluşabilir.Kişilerde göz nezlesinin oluşum nedenleri şu şekildedir, Virüsler, Bakteriler, Alerjiler, Göz içine kimyasal madde sıçraması, Göz içine yabancı madde kaçmasıdır.

Belirti ve Bulgular Tek ya da her iki gözü de etkileyebilen göz nezlesinin belirti ve semptomları şu şekildedir, Kızarıklık, Kaşıntı, Göz içinde kumlanma hissi, Geceleri oluşan ve sabahları gözlerin açılmasını zorlaştıran göz çapakları, Göz yaşıdır. insanlarda göz nezlesi riskini artıran faktörler aşağıda belirtildiği şekildedir. Herhangi bir maddeye karşı alerjisi olan kişiler,Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, Kontakt lensler. Hayatımızda hem çocuklarda hem de yetişkinlerde göz nezlesi, gözün kornea kısmının iltihaplanmasına yol açabilmektedir.

Bu durum görmeyi de etkileyebilmektedir. Hekimler göz nezlesi tanısı koyabilmek için bazı verilere ihtiyaç duyarlar.  Bu verileri toplamak için ise şu belirtilen aşamaları sırasıyla uygulamaktadırlar. Öncelikle hastanın, sağlık ve hastalık öyküsü dinlenir. Kişilerde göz nezlesinin, daha sonra göz muayenesi yapılır. Ardından ise göz salgısından örnek alınır ve laboratuvara analiz için gönderilir. Analiz aşaması her zaman gerekli olmayabilir fakat hastada çok şiddetli şekilde göz nezlesi yaşanıyorsa, kornea etkilendiyse, tedaviye cevap vermeyen, tekrarlayan enfeksiyonlar yaşanmış ise analiz için göz salgısı gönderilmektedir. Kişilerde göz nezlesinin tedavisinde, göz nezlesine neden olan durumun belirlenip, ona göre hareket edilmesi önemlidir. Bundan dolayı imsanlarda göz nezlesi tedavisi şu şekildedir, Bakteriyel enfeksiyon kökenli göz nezlesinin tedavisi, reçeteli antibiyotik göz damlaları ya da merhemleriyle yapılmaktadır.  Alerji kökenli göz nezlesinin tedavisi; alerjik reaksiyonların kontrol altına alınabilmesi için, antihistamin ve mast hücre stabilizatörleri kullanılmaktadır. İltihaplanmanın kontrol altına alınması için ise, dekonjestanlar, steroidler ve anti-iltihap göz damlaları kullanılmaktadır. İnsanlarda göz nezlesi Kimyasal konjonktivit durumunda gözleri tuzlu su ile yıkama ve topikal steroitler kullanılır, daha şiddetli kimyasal sakatlıklar acil tıbbi müdahale gerektirir. Dikkat edilmesi gereken alkali yanıkları göz içi hasarlara hatta gözlerin kaybına bile yol açabilir. Gözlerde kontakt lens kullananlar rahatsızlık esnasında lensleri çıkarmalıdır.Göz nezlesine kontakt lensler neden oluyorsa, göz doktoru lensleri veya dezenfeksiyon solüsyonunu değiştirmeyi önerebilir. Göz nezlesinin nüksetmesini engellemek için daha sık çıkarılarak kullanılması önerilerin başında Kişisel Bakım gelir. İnsanlarda göz nezlesinin yayılmasını engellemek için temizliğe dikkat etmek gerekir.

 

Bir yanıt yazın